2008-05-19 21:39:10| 人氣222| 回應2 | 上一篇 | 下一篇
推薦 0 收藏 0 轉貼0 訂閱站台

報告

個 ”人” 資料︰

名字: “妹豬”,又名“妹妹豬”、 “妹豬豬”、“妹妹”、 “豬豬” (係,都離不開 “妹” 同 “豬”)

出生日期: 尚在調查中,我個人“甲”硬定為2月14日…易記d, sweet d~

年齡: 約3個多月大

身高: 約45cm, 係抱番黎個時嘅3倍…果然係好食好住!

體重: 3.3kg (聲明: 醫生姐姐話“妹豬”一d都唔肥!)

品種: 第一眼我覺得佢係摩天使混種…白雪雪…好可愛…慢慢…佢d毛色開始變黃…有d金毛feel…但係個樣又唔係好似….好混亂呀!同埋有被騙嘅感覺 >_<


技能:
1. 自己識得到墊有報紙的廁所pee pee & poo poo,俾十個叻!但忍唔住嘅時候專揀地毯poo poo,倒扣二十個叻!

2. 因為太為食之故,成功嘗試只靠雙腳平衡,雙手則以 “請請” 姿態“扼”飯食,仲可以hold住個post 10秒之久,大有學習yoga嘅potential,十個叻!

3. 識得give me five! 但只限於左手同 ”攤” 係私家座椅上先識!五個叻啦!


窩/激心之舉動:

1. 一聽到門鐘嚮又或者鎖匙聲即刻衝向大門(直接d講係阻住哂),無論係邊個番屋企都興奮無比,立即自動瞓低 “lur”地要人同佢玩,但係如果一次過玩得太癲太耐就會 “突然漏氣”, ”扒” 係地下 “yuk”都唔 “yuk”,急救方法係餵葡萄糖補充體力 ( “妹豬”點解你可以咁搞笑架呢!)

2. 指甲太長卻又異常熱情,經常誤傷他人而不自知,“妹豬”,我手臂和大腿上的血痕都是拜你所赐,我隻腳花哂,以後點著裙?

3. 一抱上手就係咁“lum”,唔覺意都會 “偷襲”成功,即kiss me on the cheek or even the lips…唉!究竟我應該開心定擔心呢!

4. 咬chewing toy、衣櫃、鞋櫃、書櫃、餐枱都唔夠…最好咬嘅始終係我d手指,“妹豬”,你d牙仔真係咁痕咩?


每次媽媽話“妹豬” ”太大隻” 無咩用嘅時候(解讀:屋企地方太細,不宜養大狗),我都會係心入面為 “妹豬” 抗辯! “妹豬” 都唔想大大隻架,呀媽生成架ma,正如我都唔想咁大隻啦,媽媽你都無嫌棄我啦!其實媽媽你應該自己檢討吓至真!生到我咁大件!當然,我硬係唔會講出口啦!未死過咩!哈哈!

季度 ”成長業績” 報告完畢~

p.s. “妹豬”,只有你可以令我心情好一點,真係好愛好愛你呢!

台長: Siren

您可能對以下文章有興趣

人氣(222) | 回應(2)| 推薦 (0)| 收藏 (0)| 轉寄
全站分類: 不分類

Nicole
狗狗2-6個月係牙仔痕痕的, bb咬爛我4對sleepers.您要比d toys/chewing goods佢, 分散佢注意力呀..wish 妹豬快早長&quot大&quot!
2008-05-22 12:49:03
Paris
Thanks Nicole! 我買左好多chewing toys 啦,不過佢都唔理,咩都咬。今日忍唔住幫佢沖涼...結果好似打仗咁...我都搞到成身濕哂呢!^^
2008-05-25 23:36:29
是 (本台目前設定為強制悄悄話)
* 請輸入識別碼:
請輸入圖片中算式的結果(可能為0) 
(有*為必填)
TOP
詳全文