想當大老闆就選這一台 超限量1000台十萬元二手車不知道怎麼開始嗎?教你! 「民主女神」只是封號?...
2017-02-23 17:12:47 | 人氣(388) | 回應(7) | 上一篇 | 下一篇

東起西起…

推薦 0 收藏 0 轉貼0 訂閱站台

起-故博館

其實對大部份港人來講,平時得閒外出的時候,又會首選什麼地方行行逛逛呢?近來政府推廣吓啲文化活動,唔駛畀人話香港係文化沙漠,所以好多博物館都可以免費入場,畀大眾沾染番少少文化氣息,欣賞吓藝術畀森伯啲魯粗又係對牛彈琴~哈哈哈!!又唔會嘅~森伯某些時候都好文質彬彬架!遇有啱睇的主題都會去睇吓展覽近排熱話的故宮博物館,唔知大家又點睇呢?!早前先同人講過,好多人都覺得整個咁大型的博物館,裡面又有幾多珍(真)品可以睇到呢?!!其實香港的博物館展品來來去去都係差唔多,在A博物館見到,又可能在B博物館又睇到相若不過點都好,有故宮珍品睇都想睇吓~更何況在西九起,第時要去都方便啲啦!
其實睇吓展覽都唔錯,人不多慢慢行慢慢睇不過好視乎有冇啱睇的展品而已~


起-中醫院

遲啲可能有首間中醫醫院在香港出現,當然最後唔知能否落實自從中醫的診療地位提高,大家若果有咩頭暈身興,除咗西醫之外都起碼有多個選擇!講到中醫,細個時睇得比較多,到人大了,唔係冇病冇痛咁好喎!一係就唔駛睇醫生,一係就大大鑊迫住入廠見醫生唉~~其實對我來講,注重健康好重要,若果有小毛病或者簡單調理,我會信中醫,好似早前有親人患咗大感冒,靠買一家老字號的中藥沖劑當茶飲,不到一兩日就好返!冇副作用之餘都幾駛得~

據講將來呢間中醫院都係為配合西醫院來診療,目的都係中西合璧可以有更好的療效~~

若果將來呢間公營的中醫院開得成都幾好,公營的話實有醫生紙出,中醫著重講調理,慢慢調理才會好,分分鐘簡單的傷風感冒都要抖足一頭半個月,唔知到時啲僱主公司又認唔認可咁呢?!!

台長: 森源
人氣(388) | 回應(7)| 推薦 (0)| 收藏 (0)
全站分類: 心情日記(隨筆、日記、心情手札)

stella luk
我一向冇睇中醫習慣,但去年開始做天灸、針灸,我相信有幫助。
2017-02-23 22:28:47
版主回應
天灸我未聽過,我曾經想去試下針灸,不過怕唔係好專的醫師,針到腫上加腫就弊~有機會在你Blog分享吓…
2017-02-24 09:45:43
搞一爺
香港人培育成揾錢第一,讀書、文化活動都係為咗入名校,一掉低個奶樽就要報讀學前教育班,策劃前1/3生,為子女鋪條康莊大路,有錢有人生,文化只係配角,咁一定係文化沙漠啦!有乜社會就有乜人類,物競天擇、適者生存, 除非你係含住銀匙羹出世啦!

不過,講開人生又講,未來,人工智能、機械人、大數據嘅結合會太利害,幾拾年後 (2047年),世界會有翻天覆地嘅大變化,機械人將會搶走大多數職位包括工廠生產(熄燈工廠)、律師、財務師、會計師、建築業、司機(冇人駕駛)、醫生、護士、家庭傭工、記者(舊年奧運新聞係用電腦3秒鐘就寫出到一篇報道)、酒店,倉務、銷售、保險、銀行……等等,電腦打敗人類圍棋頂尖高手,依家出生嘅嬰孩,父母就要好好諗吓選擇讀邊科,入乜行先至唔會被淘汰,真係要思考下,最近我都喺網上多多關注呢啲文章。

依家老人係請個印尼工人姐姐照顧,到我退休而身體又老化至行動唔方便將會買/租個機械人黎照顧自己,如冇意外,森伯都會有呢一日。

中醫都有佢優勝嘅地方,中西合璧 、取長補短,混合出最好嘅治病方法。

(唔好長氣過森伯,就寫住咁多先。)
2017-02-24 07:27:20
版主回應
@@...@@...@@...你呢篇係論文定回應?!!!......

或者講咩時代就產生咩人類,港人的性格樣樣都驚執書,而且好多人都係羊群心理,人有我又要有,人哋咁做我又要咁做……樣樣以金錢物質虛榮為主,你叻唔係因為你踢波叻,唔係因為你踩單車,畫畫,唱歌叻,而係搵錢叻,吸金力強,買到幾多樓先至係最叻,呢個社會就係咁…文化藝術只係閒時睇睇~其實又好難怪人的,現今社會有錢就有生活,就算你唔出街齋訓張床過日,都要交租,交管理費喇!除非訓山隆,訓天橋底啫…而且香港仲係一個消費型社會呢,處處都係商場,我哋細個時都唔係太多公司商場,要行公司就要走到尖沙咀,彌敦道等…但係而家區區都有大型商場~或者生活多點博物館,又會起到平衡作用,唔需要吓吓出街都要買嘢~

你仲勁過蘇師傅2047有個翻天覆地的轉變?!!~~其實都有可能嘅,自有電腦系統出現,好多人手已經逐步減省,而家好多工都要配合電腦一齊做,但係你話完全取代都仲要好長時間…

如冇意外,森伯都會有呢一日……唔駛講有呢一日,而家森伯伯就已經係啦XXXXD!所以要慳慳地儲定錢,到時要請個工人姐姐照顧,當湊BB仔咁湊森伯伯~><…><…><…(到時真係眼淚在森裡流)

以前睇西醫就唔可以飲涼茶,反而現在講中西合璧,好似潮咗~~

唔長氣過森伯,我篇Blog都某咁長…不如借畀我出下篇blog,可以懶番幾日…XXD
2017-02-24 10:11:41
基爾
我都覺香港實在太多重複了主題的博物館,可以重新整合,不一定要起一間全新的故宮館,太浪費公帑.....
上圖中那間館最近也有個皇帝大婚展,森兄有冇去睇下?
我有時都會選擇看中醫,覺得藥性係比較溫和注重固本培原,不過如要速效殺菌就始終係西藥效力快,所以通常係先看西醫再看中醫就藥到病除^^
2017-02-24 12:00:50
版主回應
係呀!有時在不同的博物館裡,都會看到有些展品熟口熟面,所以博物館應該間中更新多點主題~畀參觀者多點新鮮感,唔駛來來去去都差唔多…

皇帝大婚好似有故宮展品睇,不過現在唔睇留待日後故博再睇…到時才有新鮮感~~

到現在我不敢亂吃草藥,所以有很多藥方都唔會亂試!所以冇乜機會試到中西同醫的效果~總之平時就打好底子,只係希望冇咁易病~~
2017-02-28 16:11:15
amour
逛博物館,是一個消閒的好方法。
我比較喜歡看中醫,喜歡中藥的味道!
2017-02-26 12:30:20
版主回應
除非有想睇的主題,才會到博物館逛逛,
就好似除非有東西買,才會去商場公司逛逛…

你又幾特別,通常啲人怕聞涼茶草藥的味道!
不過都有些草藥例外,都幾清香…
2017-02-27 17:54:11
基爾
森兄最懂養生^^
2017-02-28 12:55:01
版主回應
反而羡慕gael兄乜都可以食喎!^^
2017-02-28 16:13:10
Ka Ka
記憶中…我無睇過中醫,最多都是飲過凉茶舖啲廿四味凉茶或者菊花茶,記得媽媽曾煲過當歸比我保身,但,我飲咗反而會頭暈,我諗我唔受得中藥!
我個人比较相信西醫治療法,可能由於以前見過一個女孩的手指就是被中醫“庸医”醫壞了,弄到要做矯形手術。
期望中西醫合璧能讓病人得到更好的治疗,
那么病人便受少啲苦。
2017-02-28 21:32:41
版主回應
記憶中你未睇過中醫,證明你健康唔駛飲苦茶!其實中醫的理論主要講個人體質,所以好專業或者好有經驗的中醫才清楚你屬於邊類型體質,唔配合可能有反效果都唔定,所以搵啱中醫好緊要~

西醫療法大都一致,唔係靠估估吓!不過就治標唔治本…講調理就一定中醫係首選,我都試過飲唔啱中藥而出事,或者未必關碗藥事,可能醫師斷錯證都唔定…自此都有啲怕怕~不過都好耐好耐先前咯…

假若呢間中醫院開得成的話,仲要睇吓有冇口碑先至可以話中西合璧可以幫到病人…
2017-03-01 08:53:34
基爾
喱排好似有金庸展
2017-03-02 11:28:01
版主回應
我只知有個皇帝大婚展…睇其他博友都有介紹過~
至於金庸展,我一本小說都冇睇過,只係侷限電視劇…響gael兄面前真失禮:P
2017-03-02 14:43:51
我要回應
是 (若未登入"個人新聞台帳號"則看不到回覆唷!)
* 請輸入識別碼:
請輸入圖片中算式的結果(可能為0) 
(有*為必填)
TOP
詳全文