不想癌症敲門?快改變生... Lexus CT200H首賣愛心餅乾模!限量出清中 阿翔偷吃謝忻惹眾怒 他...
2008-09-30 21:28:13 | 人氣(410) | 回應(1) | 上一篇 | 下一篇

保祐我飯碗

推薦 0 收藏 0 轉貼0 訂閱站台

                    花和尚

原載於〔澳門勞動報〕第五十期 30.09.2008

地點:吹水咖啡美食
時間:下午三時三刻
(張先生習慣依時依候推門而入,茶餐廳林老闆上前打個招呼)

林老闆:張先生,今日又有甚麼新聞啊?
張先生:澳門快要淪陷了,今時今日的外勞數字已超過十萬,黑工數字無法估計,若以澳門現時二十多萬個本地勞動人口計算,兩個人中就有一個是外勞啦。
員工小黃:我地就慘啦!大把人來爭飯碗,人多鰦,林老闆就發啦。
林老闆:你以為啦!外勞第一唔拾得使錢。第二,外勞來多鰦,本地工人的就業機會減低鰦。第三,本地工人的人口又跟住低鰦,重點會有好生意啊!
張先生:喂!喂!政府由輸入外勞時就講,外勞來澳門是要補充本地勞動力不足,而且講明建造業勞工要保證支付每月11700元,保證唔會輸入廉價勞工!
林老闆:你以為啦!早期就似係,現在就好有問題,自從人力資源辦公室批准企業輸入外勞後,批鰦幾多,企業真係要用幾多都無人會知道,而勞工局就好清閒,批准的唔鰠佢,監督就只能靠投訴,而執法佢地又無權力。
小 黃:咁勞工局就只有畀人鬧鮋份,而真正批入外勞的就樂得過癮。
林老闆:小黃,點只咁簡單,有個案講話有鱓企業申請的名額多多,可以租、借畀其它人用,從中漁利喎,重有人工方面可以用合約的形式訂明每月8500元,而畀勞工的人工就每日250-280元,你話幾好搵啊。
張先生:咁如果由規定每月11700元減低到每月8500元,咁即係同意輸入廉價勞工?我做老闆都會請外勞,而唔請本地工人啦!小黃,小心你個飯碗啊!
小 黃:林老闆,到時你申請幾個外勞,佢懐人工又平,我諗我都要搵定後路囉!
林老闆:哈!哈!哈!
張先生:你以為話搵就有後路架鮍?四圍都是廉價勞工,我睇你去邊度搵工?
小 黃:政府又話要保障本地工人的就業機會,而家政府又唔話畀我懐知企業究竟申請鰦幾多外勞,政府又批鰦幾多?全部都蒙渣渣,唔怪得議員關翠杏鰠立法會對外勞的審批要有透明度,要加強監管等等啦!
張先生:講一萬次都無用啦!政府都唔想市民清楚,又點會透明呢?
小 黃:咁我懐就只有……
其它食客:如果政府咁樣變相同意輸入廉價勞工就真係好大件事啦!聽講「十一」有團體組職遊行,我懐都去參加啦!人多有力量,政府聽唔聽都要講架啦!如果唔企出來,睇怕以後都無錢幫襯吹水啦!
                                 

台長: 澳門勞動報

您可能對以下文章有興趣

人氣(410) | 回應(1)| 推薦 (0)| 收藏 (0)| 轉寄
全站分類: 不分類 | 個人分類: 時事三點三 |
此分類上一篇:秋後算帳    

我要回應
是 (若未登入"個人新聞台帳號"則看不到回覆唷!)
* 請輸入識別碼:
(有*為必填)
TOP
詳全文