成大醫院通過「疾病照護... Honda CIVIC首賣雙槽洗衣機!限量出清中 信和集團與NOON H...
2008-09-24 23:01:56 | 人氣(127) | 回應(0) | 上一篇 | 下一篇

三等特區

推薦 0 收藏 0 轉貼0 訂閱站台

                      花和尚

原載於〔澳門勞動報〕第四十九期 24.09.2008

地點:吹水咖啡美食
時間:下午三時三刻
(茶餐廳林老闆及員工小黃正在忙於收銀和落單,顧客張先生推門而入,看見一個卡位有空,馬上坐下)

林老闆:先來一杯奶茶!
張先生:你又知我飲奶茶?唔比我改下口味呀?
林老闆:張生,你最聽鄧小平話架啦,五十年不變呀,日日見面的老顧客,仲唔知你口味咩?
張先生:林老闆,我口味就無法改架啦!不過今日的奶茶唔該你飛沙走奶,因為近日的毒奶事件搞到人人自危,聽講澳門小學、幼稚園都要安排鱓小朋友排隊去驗尿,我就唔想有入無出,成堆石係個肚度啦!
小 黃:喂喂,我們用D是花奶唔係蒙渣的牛同埋醫你鰟D奶!
林老闆:多事啦!以前鱓人講,有奶便是娘,依家人人都話唔要奶,就鈬二奶都無人要啦!哈!哈!
張先生:依家政府都唔知做咩?畀錢推行小朋友飲牛奶計劃,本來是幾好,但依家奶有毒,又免費為小朋友檢查身體,睇佢懐會唔會有事,使完一筆又一筆,十足好心做壞事,若果真係有小朋友出事,又要使多筆醫藥費,細路哥又辛苦,仲唔知會唔會有後遺症?
林老闆:講真!政府在食品入口檢驗方面的確是存在疏忽,睇鈬包括廠商在內,原先對奶類產品的檢驗項目,根本就無呢個項目,所以先至有依家咁大劑。
小 黃:唔係!老世,我聽講在大陸鮮牛奶加入三聚氰胺是經常的,因為可以提高牛奶的蛋白質,幾乎所有的牛奶都會加入去,而負責檢驗奶類產品的質檢部門,只是檢查產品的質量,提高蛋白質就可以提高奶類蛋白質方面的含量囉!
張先生:我都聽過,以前的奶類產品是由衛生部門檢測,近一兩年這奶類產品就由質檢部門接手,所以造成大家推來推去,不負責任囉。
林老闆:咪住,我們澳門入口檢測是衛生部門個,他們造咩架?
張先生:澳門的食物入口一向都是人話咩就咩,人地出廠貼住免檢,咁咪免檢囉!我聽聞,大陸廠家出廠時是分開的,大陸內銷的就唔使理,照去!出口的產品含三聚氰胺的就很少,甚至無,因為他們知道外國的檢測部門是屬衛生部門,可以一查就查到,你睇纒,在外國入口查出奶類產品添加三聚氰胺的有幾多?
林老闆:咁講,大陸鱓產品就真係要小心啦!返去話畀個老虎騡知,咪去大陸貪便宜,買食品返鈬啦!重有,究竟在澳門賣的大陸奶類產品是無經過檢驗直入澳門,抑或是原來是內銷的產品照入口?澳門的入口部門無檢查呢?
張先生:咁就真係唔知啦,希望政府把一下關,唔好乜№都唔做,等出年換屆就好啦!
小 黃:政府官員可以等,我懐日日都要食飯,我浄係等公屋,都等左幾年啦!
林老闆:咁老世又等乜№啊?
張先生:梗係等批地啦!好搵嘛!
林老闆:咁澳門咪變左係三等特區?                  

台長: 澳門勞動報

您可能對以下文章有興趣

人氣(127) | 回應(0)| 推薦 (0)| 收藏 (0)| 轉寄
全站分類: 不分類 | 個人分類: 時事三點三 |
此分類下一篇:秋後算帳    

我要回應
是 (若未登入"個人新聞台帳號"則看不到回覆唷!)
* 請輸入識別碼:
(有*為必填)
TOP
詳全文